Eturattaan vaihto mopoon

  • 02 Dec, 2021
Moottoripyörän osia

Mopon ketjut ja rattaat kuuluvat niihin osiin, jotka tulisi vaihtaa säännöllisesti. Erityisesti pidempään ajaneilla eturattaan vaihto voi tulla ajankohtaiseksi, sillä se tulisi vaihtaa noin 30 000 ajetun kilometrin välein. Vaihtoväli kuitenkin riippuu täysin siitä, missä kunnossa rattaat ja ketjut ovat. Kuluneilla ketjuilla ajaminen on jopa vaarallista, sillä katketessaan kovassa vauhdissa ne voivat pahimmassa tapauksessa osua itse moottoripyöräilijään ja aiheuttaa pahojakin vammoja. Siksi kannattaa myös panostaa laadukkaisiin tuotteisiin, jotta ne kestäisivät mahdollisimman hyvin kulutusta.

Kuinka tehdä eturattaan vaihto itse?

Mopon eturattaan vaihto tapahtuu siten, että mopo nostetaan ilmaan, irrotetaan ketjulukko ja katkaistaan vanha ketju. Tämän jälkeen rengas otetaan irti ja laitetaan uusi ratas tilalle. Ratas tulee kiinnittää pyörälle ominaisella tavalla esimerkiksi kierrelukituksella.

Kun uudet rattaat ovat paikoillaan, laitetaan uudet ketjut rattaille. Ketjut kiinnitetään taas pyörälle ominaisella tavalla joko lukkolevyillä tai niitaten. Lukkolevyllisten ketjujen kiinnittäminen onnistuu helposti yksin, mutta niittaamiseen saattaa tarvita joko kaverin tai ammattilaisen avuksi.

Mitä ottaa huomioon mopon rattaiden vaihdossa?

Kun olet vaihtamassa mopon rattaita uusin, tulisi ketjut uusia aina samaan aikaan. Tämä johtuu siitä, että vaihtamalla pelkät ketjut uusiin, vanha ratas kuluttaa ketjua niin paljon, että se ei ole uudenveroinen kovin pitkään.

Uuden ketjun asentaminen vanhalle rattaalle voi myös olla mahdotonta, sillä se uusi ketju ei aina asetu kunnolla kuluneelle pinnalle. Siksi ei kannata edes yrittää säästää vaihtamalla vain toisen, vaan kannattaa vaihtaa molemmat yhtä aikaa. Siksi löydät ketjut, rattaat ja muut moottoripyörävarusteet sivustoltamme edulliseen hintaan, jotta kaiken tekeminen sujuisi vaivatta.