Mitä on käynnistysspray?

  • 15 Jul, 2022

Käynnistysspray on toisinaan moottorille tarpeellinen aine.

Käynnistysspray on helppokäyttöinen apu moottorien käynnistysongelmiin. Sprayta sumutetaan moottorin imupuolelle, joko ilmansuodattimen koteloon tai imusarjaan. Näin ollen eetteripohjainen seos auttaa moottoria käynnistymään matalissa lämpötiloissa tai matalilla kierroksilla. Se on kuitenkin vain väliaikainen apu eikä sovellu jatkuvaan käyttöön. Sitä voidaan käyttää kaikenlaisissa ajoneuvoissa ja esimerkiksi moottorisahoissa sekä ruohonleikkureissa. On tärkeää muistaa varmistaa soveltuvuus oman moottorin kanssa ennen käyttöä.

Käynnistysspray ei korjaa vikaa

Vaikka käynnistysspray voikin säästää akkua ja moottoria, se ei sovellu jatkuvaan käyttöön eikä korjaa vikaa moottorissa. Parhaimmassa tapauksessa se voi auttaa paikallistamaan moottorivian. Väärinkäytettynä se on myös ihmisille ja ympäristölle haitallista ja sillä voi olla pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Sprayn kanssa työskennellessä täytyy muistaa että se on herkästi syttyvää ja mahdollisen ihokontaktin syntyessä se ärsyttää ihoa.

Auttavat ja suojaavat moottoripyörän tarvikkeet olisi hyvä kulkea ajossa mukana. Näitä tarvikkeita ovat muun muassa huomioliivi ja varoituskolmio. Jos moottorin toiminnan kanssa on yhtään epävarmuutta, kannattaa silloin myös käynnistysspray ottaa mukaan varmistamaan. Tarvikkeet kulkevat mukana näppärästi joko ajopuvun taskuissa, mahdollisessa satulan tavaratilassa tai moottoripyörään erikseen kiinnitettävässä laukussa.

Varovasti sprayn kanssa

Vaikka käynnistysspray on hyödyllinen apu, sen kanssa pitää muistaa erityinen varovaisuus. Se on erittäin helposti syttyvää ja saattaa muodostaa räjähtäviä peroksideja. Se voi myös aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta sekä ärsyttää ihoa. Spray pitää ehdottomasti suojata suoralta auringonvalolta eikä sitä saa altistaa yli 50°C lämpötiloille räjähdysvaaran vuoksi. Samasta syystä on syytä välttää käyttöä tulen ja kuumien pintojen lähellä.