Mitä tehdä, jos moottoripyörä ei käynnisty?

  • By Asta
  • 28 Jan, 2022

Siinä vaiheessa, kun on valmistautunut rentoon ajeluun ja moottoripyörä ei käynnisty, alkaa turhautuminen kasvaa. Syitä voi olla monia ja varsinkin talven jälkeen ensimmäinen käynnistäminen voi joskus olla hankalaa. Ja mikä onkaan ärsyttävämpää kuin se, että naapurin motskari lähti käyntiin kertapolkaisusta. Mutta mistä sitten etsiä vikaa, jos moottori ei ole kovin yhteistyökykyinen? Syitä on monia ja niitä on käytävä läpi yksi toisensa jälkeen, jolloin syykin saattaa löytyä.

Moottoripyörä ei aina suostu käynnistymään.

Talven jälkeen moottoripyörä ei käynnisty

Talven jälkeen on hyvinkin mahdollista, että moottoripyörä ei starttaa. Pyörää on saatettu säilyttää viileissä säilytystiloissa. Vaikka tankissa on loppukesästä jäänyt bensaa ja akussakin näyttäisi olevan virtaa, mutta mitään ei silti tapahdu. Tulpat saattavat tilanteessa kastua, mutta siinä kaikki, ehkä pyörä päästi pienen hörähdyksen, mutta ei innostunut käynnistymisestä. Tulpat on pakko kuivata ja yrittää uudelleen, mutta sama tilanne jälleen. Tätä voi hinkata niin kauan, että akkukin lopulta tyhjenee.

Vähitellen ajatus siirtyy bensiiniin. Monissa keskusteluissa käydään usein väittelyä siitä, että säilyykö bensiini vai ei. Joku väittää saaneensa pyörän käyntiin pidemmänkin seisonnan jälkeen ja toiset väittää, että kone ei lähde käyntiin. Tästä päästäänkin siihen, että bensa ei ole käyttökelpoista talven jäljiltä. Tulppien nuuhkaisu selvittää nopeasti sen, että niissä ei todellakaan haise bensiini. Nyt on syytä tyhjentää bensatankki ja laittaa uudet aineet tilalle.

Muita syitä, jos moottoripyörä ei starttaa

Äskeisen syyn lisäksi talven jälkeen voi myös olla tilanne, että akku on tyhjä ja siksi moottoripyörä ei käynnisty. Akun voi ladata uudelleen, mutta jos yleismittari näyttää, että akussa on jännite yhdeksän volttia tai sen alle, on syytä käydä ostamassa uusi akku ja yrittää käynnistystä sen jälkeen uudelleen. Mikäli vielä on ongelmia, niin kannattaa myös tutkia, onko akun liitäntäkaapelit paikoillaan ja ettei johdatuksessa ole virheitä.

Polttoainejärjestelmässä voi olla myös vikaa, koska sinne yleensä kertyy likaa ja sakkaa. Jos sitä ei ole koskaan puhdistettu, ajan myötä ongelma kasvaa ja lopulta moottoripyörä ei käynnisty. Varsinkin silloin, jos käytössä ei ole polttoainesuodatinta, kaasutin saattaa tukkeutua todella nopeasti. Tästä tilanteesta voi pelastaa perusteellinen kaasuttimen puhdistus. Ultraäänipuhdistus olisi kaikkein paras, mutta sen voi puhdistaa myös käsin.

Sulake palanut tai polttoainehana on kiinni

Ongelmia voi tulla vastaan myös siinä, että sulake on palanut. Sulakkeen kunnon voi helposti tarkistaa, koska moottoripyörässä on yleensä vain yksi pääsulake. Siitä näkee katsomalla tilanteen ja jos se on palanut, ongelmasta selviää vaihtamalla uuden. Entä sitten polttoainehana? Kokeneet konkarit muistavat avata venttiilin, mutta kokemattomalla se saattaa joskus unohtua kiinni eikä pyörä käynnisty. Ongelmien selvitys on joskus samanlaista kuin kolikkopelit voitto voi tulla ensimmäisellä pyöräytyksellä, mutta toisinaan sitä joutuu odottaa huomattavasti kauemmin.

Kun moottoripyörän käynnistyksen kanssa taistelee, on hyvä myös muistaa se, että moottoripyörien katsastuslaki se pakollinen, ei ole tulossa voimaan vuoden 2022 aikana. Vaikka näin ei käykään, silti pyörän kunnosta on pidettävä hyvää huolta etteivät tekniset viat aiheuta ongelmia ja matkalla jopa liikenneonnettomuuksia. Sen lisäksi, että moottoripyörä on saatava talven jälkeen käyntiin, se kannattaa tarkistaa muutenkin.

Moottoripyörä ei käynnisty kylmällä

Vaikka itsellä on hyvät moottoripyöräilyvarusteet voi ilma olla vielä liian kylmä eikä moottoripyörä käynnisty. Bensiini ei välttämättä pala kunnolla, jos ilma on kylmä. Sen tosin kuulee siinä, että moottorin äänet ovat huomattavasti hitaammat kuin normaalisti. Silloin yksinkertaisesti kannattaa pyörä viedä lämpimään talliin, jonka jälkeen se käynnistyy normaalisti eikä kylmyys enää vaivaa.

Sen lisäksi, että sytytystulpat voivat vaurioitua, voi samoin käydä myös sytytystulpan johdolle. Johdot saattavat olla säröillä ja se johtuu siitä, että jatkuva kuumuus kuluttaa kumia tai muovia, mutta myös äärimmäiset olosuhteet nopeuttavat tätä prosessia talven aikana. Korjaaminen on helppoa vaihtamalla vikaantunut johto.

Keväällä on hyvä tehdä moottoripyörään huolto ennen kuin sen ottaa käyttöön, jolloin suurimmat ongelmat tulee huollon yhteydessä ratkaistua. Jos itse ei osaa pyörää huoltaa, niin sen voi viedä korjaamolle keväthuoltoa varten. Siellä asentajat ottavat selville viat, jos moottoripyörä ei käynnisty ja tarkistavat pyörän kaikki toiminnot. Sen jälkeen kukkaro on hiukan kevyempi, mutta pyörä on paremmassa kunnossa kuin aikoihin ja ongelmat ovat historiaa.